کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان یک تکنیک دندانپزشکی که در مواردی چون ترمیم و جوان سازی دندان های آسیب دیده، بدشکل یا تغییر رنگ داده مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع زیبایی یک روش مدرن و مقرون به صرفه می باشد.

ونیرهای چینی و ونیرهای کامپوزیت جزء دو نوع اصلی روکش ها به حساب می آیند. ونیرهای چینی که از جنس پرسلن هستند متناسب با دندان شما ساخته می شوند. اما برای ساخت ونیرهای کامپوزیت از یک رزین همرنگ با دندان بیمار استفاده می شود. همچنین کامپوزیت به دندانپزشک اجازه می دهد تا ظاهر دندان ها را بدون سوراخ کردن، بهبود بخشد.

کامپوزیت دندان

نحوه نگهداری و مراقبت از کامپوزیت های دندان

نگهداری از کامپوزیت دندان و ونیرهای چینی مانند یکدیگر است. در هر دو مورد باید دندان ها را در روز دو بار مسواک بزنید. علاوه بر آن، جهت حفظ سلامت دهان و دندان باید از نخ دندان و دهانشویه استفاده کنید. همچنین بعد از نصب ونیرها، هر چند ماه یکبار جهت معاینه و اطمینان از سالم بودن آنها به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

توجه کنید که در صورت استفاده از کامپوزیت یا پرسلن باید از خوردن و جویدن چیزهای سفت مانند یخ یا شکلات خودداری کنید. در واقع مواد غذایی سفت می‌توانند نه تنها به ونیرها آسیب برسانند بلکه منجر به ترک خوردن آن‌ها نیز می شوند. از این رو، از دندان به عنوان ابزار جهت شکستن یا جویدن مواد غذایی سفت و سخت استفاده ننمایید.

آیا می توانید آنها را حذف کنید؟

به کمک ونیرهای کامپوزیت دندان، این فرآیند کم تهاجمی می باشد، یعنی دندانپزشک می تواند کامپوزیت ها را در آینده به راحتی از دندان های شما جدا کند. در این صورت، دندان های اصلی خود را به همان شکل اولیه خواهید داشت. این یک پیشنهاد عالی برای افرادی است که تمایل دارند ظاهر دندان های خود را بهبود بخشند، بدون اینکه اندازه و یا شکل اولیه آنها تغییر کند. اما در مقابل ونیرهای پرسلن مانند کامپوزیت قابل برداشت نیستند، زیرا شکل و اندازه دندان ها در اثر سوهان خوردن برای همیشه تغییر کرده اند. لذا شما تنها زمانی می توانید ونیرهای پرسلن یا چینی را بردارید که بخواهید ونیرهای جدیدی را جایگزین آنها نمایید.

کامپوزیت دندان

این تکنیک با چه خطراتی همراه است؟  

هر دو گزینه درمانی با یکسری خطرات احتمالی روبرو هستند. از آنجایی که ونیرهای کامپوزیت، نسبت به ونیرهای چینی کمی بیشتر تراشیده می شوند، باید از اعمال هرگونه فشار بر روی آنها خودداری کنید. همچنین در صورت استفاده از چسب کمتر، این احتمال وجود دارد که رزین از دندان های طبیعی شما نیز جدا گردد. از این رو، قبل از اینکه درمان خود را شروع کنید باید نسبت به با تجربه و با مهارت بودن دندانپزشک خود مطمئن شوید تا چنین اتفاقی رخ ندهد. ونیرهای چینی یا پرسلن نیز به همین دلایل ممکن است آسیب ببینند و یا ترک بردارند. یکی از خطرات احتمالی دیگر حساسیت دندان ها به خاطر تراشیدن مینای دندان است. هر چند که این حساسیت بعد از مدتی از بین خواهد رفت.

نحوه انجام کامپوزیت دندان

 

انتخاب رنگ:

کامپوزیت دندان حاوی رنگ‌های متنوعی است و بسته به سلیقه خود می توانید یک نوع مناسب را انتخاب کنید.

تمیز کردن دندان ها:

کامپوزیت ها زمانی به خوبی بر روی دندان های شما قرار می گیرند که سطح دندان تمیزی داشته باشید. از این رو، دندانپزشک دندان ها را باید از هرگونه جرم، مواد غذایی پاک کند و بعدا اقدام به نصب کامپوزیت ها نماید.

کامپوزیت دندان

اسید شویی دندان ها:

این مرحله به منظور ایجاد یک پیوند قوی بین مواد کامپوزیت و دندان ها صورت می گیرد. دندانپزشک ماده ژل مانندی که به طور معمول حاوی 30-40 درصد فسفریک اسید می باشد را بر روی دندان ها می گذارد. اجازه داده می شود تا حداقل 15 ثانیه بر روی دندان ها قرار بگیرد و سپس کاملا شسته شود.

گذاشتن عامل پیوند دهنده کامپوزیت دندان:

دندانپزشک اکنون با استفاده از یک برس یا اپلیکاتور کوچک، عامل باندینگ (یک پلاستیک مایع) را روی سطح دندان ها قرار می دهد. سپس دندانپزشک با تاباندن نور آبی لیزر به مدت 10 -20 ثانیه باعث فعال شدن کاتالیزوری در عامل پیوند می شود.

کامپوزیت دندان

فرمدهی مواد کامپوزیت:

این مرحله باید با دقت و ظرافت بیشتری انجام بگیرد. دندانپزشک برای اینکه به کامپوزیت ها شکل و رنگ طبیعی بدهد، تکنیک لایه گذاری جهت گذاشتن مواد بر روی سطح دندان‌ها را به کار می برد.

سفت کردن مواد روی دندان ها:

بعد از قرار گرفتن لایه های کامپوزیت روی دندان ها، دندانپزشک به مدت 10 الی 40 ثانیه نور لیزر را بر روی مواد می تاباند تا آنها را در جای خود سفت و محکم نماید.

پالیش کردن کامپوزیت ها:

دندانپزشک سطح کامپوزیت دندان را با نوارهای سمباده مخصوص دندانپزشکی پالیش می کند. این کار باعث می شود کامپوزیت ها سطحی صاف و درخشان مانند دندان‌های اصلی فرد داشته باشند.

wiki