درمان جوش با اسپیرونولاکتون چگونه است؟
Spironolactone for Acne
درمان جوش با اسپیرونولاکتون
اسپیرونولاکتون که به عنوان آلداکتون نیز شناخته می شود، برای درمان آکنه و مشکلاتی از قبیل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، فشار خون بالا و نارسایی احتقانی قلب مورد استفاده قرار می گیرد.
زنان با جوش های مزمن هورمونی اغلب دارای التهاب در امتداد فک و ناحیه گردن هستند که به دلیل افزایش سبوم تشکیل می شوند. افزایش سبوم ناشی از میزان بیش از حد آندروژن (تستوسترون) یا حساسیت به آن است. اسپیرونولاکتون این آندروژن ها را برای کاهش سبوم و بستن منافذ مسدود می کند.
اسپیرونولاکتون چگونه جوش را درمان می کند؟
این دارو تستوسترون های اضافی که می تواند منجر به بروز آسیب های پوستی شود را به حداقل می رساند. اسپیرونولاکتون به طور موقت اثرات محرک های هورمونی را متوقف می کند. برای بسیاری از خانم ها آکنه به آرامی از بین می رود، اما برای برخی محرک های هورمونی مانع از بهبود جوش می شوند.
اگر علت جوش چیزی غیر از هورمون باشد، اسپیرونولاکتون راه حل موثری برای شما نخواهد بود.
این دارو باید تحت نظر متخصص پوست مصرف شود. شما نباید در این مورد با پزشک عمومی مشورت کنید زیرا بسته به میزان جوش ممکن است نیاز به تغییر دوز دارو باشد.
مزایا و معایب اسپیرونولاکتون برای درمان جوش
مزایا
- برای درمان جوش های ناشی از محرک های هورمونی موثر است.
- هزینه دارو تحت پوشش بیمه قرار می گیرد.
- از آنجا که تولید آندروژن از جمله تستوسترون و آندروستندیون را کاهش می دهد، برای کنترل علائم PCOS نظیر هیرسوتیسم (رشد موهای صورت) و ریزش مو نیز تجویز می شود. همچنین گاهی اوقات به عنوان بخشی از هورمون درمانی در زنان تراجنسیتی نیز استفاده می شود.
معایب
- اسپیرونولاکتون تنها جوش های ناشی از تغییرات هورمونی را درمان می کند.
- به دلیل اثرات ضد آندروژنی، این دارو نباید توسط زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری دارند مصرف شود.
- با بسیاری از داروها ( از جمله آنتی بیوتیک های مبتنی بر سولفا) تداخل دارد. در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید به متخصص پوست اطلاع دهید.
- می تواند سطح پتاسیم را افزایش دهد، بنابراین شما باید مصرف غذاها و نوشیدنی های سرشار از پتاسیم را کنترل کنید.
- عوارض جانبی آن شامل استفراغ، حالت تهوع، اسهال، دل درد و سرگیجه می شود.
کاندید مناسب برای مصرف اسپیرونولاکتون
کاندید ایده آل برای اسپیرونولاکتون افراد دارای جوش های هورمونی قبل و بعد از سیکل قاعدگی هستند. اگر شما داروهای دیگر (مانند آنتی بیوتیک ها و ایزوترتینوئین ها) را امتحان کرده اید و هنوز هم جوش دارید، اسپیرونولاکتون می تواند به برنامه درمانی شما اضافه شود.
از آن جا که اسپیرونولاکتون میزان تستوسترون را کاهش می دهد، مصرف آن در مردان ممنوع است. زیرا احتمال ناتوانی جنسی، ژنیکوماستی و از دست دادن میل جنسی وجود دارد.
اگر مبتلا به بیماری های کبدی یا کلیوی هستید ( از جمله هایپرکالمی یا آدیسون) یا بیماری های دیگری که ممکن است کلیه ها را تحت تاثیر قرار دهد، اسپیرونولاکتون می تواند عوارض شدیدی ایجاد کند.
نتایج چه زمانی مشاهده می شوند و چقدر ماندگاری دارند؟
به طور معمول حداقل 6 تا 8 هفته طول می کشد تا بهبود پوست قابل توجه باشد، اما چون جوش های هورمونی مزمن هستند، پیش بینی اینکه چه زمانی جوش ها بهبود پیدا می کنند دشوار است. در اغلب موارد نتایج ناشی از اسپیرونولاکتون طی دو ماه مشخص می شود، اما ممکن است برای دیدن نتایج کامل به مدت زمان طولانی تری نیاز باشد.
اگر پس از گذشت 3 ماه تغییر زیادی مشاهده نکردید با پزشک خود صحبت کنید. شاید نیاز به تغییر دوز دارو باشد. بعد از مشاهده نتایج باید به مصرف دارو ادامه دهید.
هنگامی که مصرف اسپیرونولاکتون را متوقف کردید، انتظار کاهش بهبودی وجود دارد. با این حال می توانید نتایج را با سایر روش های درمانی مانند کرم و آنتی بیوتیک های خوراکی حفظ کنید.
آیا اسپیرونولاکتون بی خطر است؟
اسپیرونولاکتون دارای تاییدیه FDA برای درمان مشکلاتی از قبیل جوش است و در دوز های پایین ایمن تلقی می شود. با این حال، دارای ریسک و عوارض جانبی است.
- برخی پزشکان بر این باورند که اسپیرونولاکتون می تواند احتمال ابتلا به کووید 19 را افزایش دهد.
- برخی عوارض جانبی آن شامل استفراغ، حالت تهوع، دل درد، خشکی دهان و تشنگی بیش از حد می شود.
- اسپیرونولاکتون می تواند فشار خون را کاهش داده و باعث سرگیجه شود. مهم است که همراه دارو مقدار زیادی آب بنوشید.
- در دوزهای بالا می تواند باعث بی نظمی در چرخه قاعدگی شود.
- از دیگر عوارض جانبی آن حساس و بزرگ شدن سینه است.
- نمک می تواند مشکل ساز باشد؛ مصرف نمک بیش از حد باعث می شود بدن شما آب را حفظ کند که در این صورت اثر اسپیرونولاکتون کم می شود. از طرف دیگر، استفاده از جایگزین های نمک که حاوی پتاسیم هستند می توانند سطح پتاسیم را بیش از حد بالا ببرند.
از آن جا که اسپیرونولاکتون با بسیاری از داروها تداخل دارد در مورد تمام داروهای مصرفی خود به پزشک اطلاع دهید.
آیا اسپیرونولاکتون سطح پتاسیم را افزایش می دهد؟
یکی از عوارض جانبی اصلی اسپیرونولاکتون افزایش میزان پتاسیم است که می تواند منجر به گرفتگی عضلات یا تپش قلب شود. پزشک میزان پتاسیم شما را ثبت و کنترل می کند اما با این حال میزان پتاسیم در حال تغییر است.
ممکن است پزشک از شما بخواهد مصرف برخی غذاها یا نوشیدنی های سرشار از پتاسیم را متوقف کنید از قبیل موز، کیوی، آووکادو، انبه و آب نارگیل.
آیا می توان اسپیرونولاکتون را همراه با قرص های ضد بارداری مصرف کرد؟
مصرف این دارو همراه با قرص های ضد بارداری بی خطر است. هر دو دارو به کنترل آکنه کمک می کنند. قرص های ضد بارداری تداخلی با اسپیرونولاکتون ندارند، بنابراین با مصرف هر دو دارو در معرض بارداری قرار نمی گیرید.
یکی از فواید استفاده از قرص های ضد بارداری تنظیم سیکل قاعدگی است و می تواند یکی از عوارض جانبی ناشی از اسپیرونولاکتون را به حداقل برساند.
آیا اسپیرونولاکتون باعث افزایش وزن می شود؟
از آن جا که اسپیرونولاکتون ادرار آور است، ممکن است هنگام مصرف وزن آب بدن خود را از دست بدهید.
با این حال، بسیاری از افراد اظهار می کنند که وزن آن ها افزایش پیدا کرده است. اسپیرونولاکتون سطح کورتیزول را بالا می برد که به طور بالینی ثابت شده میزان چربی شکم را افزایش می دهد. بنابراین ممکن است افزایش وزن را تجربه کنید.
همچنین می تواند باعث بزرگ شدن سینه نیز شود.
درمان های جایگزین اسپیرونولاکتون برای جوش
به طور معمول آکنه های هورمونی منجر به آکنه های کیستی می شوند و مواد موضعی نمی توانند برای این نوع آکنه موثر واقع شوند. جایگزین مناسب اسپیرونولاکتون برای این نوع آکنه، آنتی بیوتیک های خوراکی همراه با داروی موضعی هستند.
بسته به شدت جوش های شما، ممکن است متخصص پوست یکی از این گزینه ها را توصیه کند:
- رتینوئید موضعی مانند رتین آ که گردش سلولی را افزایش داده و منافذ بسته پوست که منجر به جوش های چرکی و سرسیاه می شوند را کاهش می دهد.
- آکوتان (ایزوترتینوئین) یک داروی تجویزی است که میزان چربی پوست را کاهش می دهد. اگرچه بهترین راه برای درمان آکنه در نظر گرفته می شود، می تواند موجب عوارض جانبی شامل خطرات جدی مانند نقص مادرزادی شود. اگر اسپیرونولاکتون برای شما قابل تحمل نیست، تا زمانی که تصمیم به بارداری ندارید می توانید از دوز پایین آکوتان استفاده کنید.
- LED درمانی جوش های ناشی از باکتری را از بین برده و گردش سلولی و تولید کلاژن را افزایش می دهد. هم آکنه و هم آسیب های خورشید را درمان می کند.
- لایه برداری شیمیایی سلول های مرده را در لایه بیرونی پوست از بین می برد. لایه بردارهای رایج برای آکنه شامل گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید می شود .
- فتودینامیک تراپی (PDT) با استفاده از یک داروی موضعی برای حساس کردن پوست به نور آغاز می شود. سپس اپراتور پوست را در معرض نور LED قرار می دهد. PDT جوش را از بین می برد؛ همچنین اندازه و فعالیت غده های چربی را کاهش می دهد.
من این قرص رواستفاده کردم جوشام کمتر شده بود ولی یکی از عوارضش این بود که سیکلم رو بهم زده بود و میل جنسیم رو هم کم کرد
سلام دکتر پوست اینو با کپسول انتری داکس 100 دادن برای جوش
سوال اینه آیا خوردن این دو با هم مشکلی نیست؟ چون هر دو تا رو گفتند صبح بخورم